A könnyebb áttekinthetőség kedvéért összegeztem a legnépszerűbb termékek ÁFA kulcsait, amit [helyben fogyasztás]* illetve [elvitel + kiszállítás] esetén kell a vendéglátónak alkalmaznia.
Fontos kiemelni, hogy:
- Helyben fogyasztásnak csak azon helyek minősülnek, ahol vannak asztalok vagy padok, szemetes vagy takarítószemélyzet, stb., azaz kísérnie kell valamilyen szolgáltatásnak az eladást, illetve ha van meleg-konyhájuk.
Érdekes tény, hogy a plázák is ide (5% alá) tartoznak, holott azok önkiszolgálók és a hely nem közvetlen tulajdonosa az asztaloknak.
DE: egy (hidegkonyhás) büfé, pecsenyesütő, kolbász- és hurka-sütő, halsütő, lángossütő, kürtőskalácssütő, vagy ahol csak egy padka fut körbe a büfés-kocsi körül, az NEM!
Sem pedig egy „csak kiszállításos” pizzéria.
27%-os kategóriába esik még: bár, diszkó, kocsma, italbolt, söröző (nem melegkonyhás), borozó (nem melegkonyhás), teázó, kávézó (nem melegkonyhás). - Az ELVITEL nem minősül helyben fogyasztásnak.
(És itt a vevő eredeti szándéka számít, ahogyan kérte. Ha ezen később mégis változtat, az nem minősíti át utólag a rendelést.) - Italok esetében az 5% csak a helyben készültekre vonatkozik!
Pl.: facsart narancs, kávé, tea, gépi kóla, szűz-koktél.
Ám az ásványvíz, a kész-üdítők és az alkoholos italok is 27% alá esnek. - Rendezvényekre és közüzemi étkeztetésre egyáltalán nem vonatkozik a csökkentett ÁFA. Ott is marad a 27%.
- A desszertekre és cukrászati termékekre elvitel és kiszállítás esetén
Szintén fontos, hogy a felszámolt szervízdíjat is áfa-csoport szerint kell megosztani, és a pénztárgépet át kell kódoltatni külön-külön 5% és 27% szervízdíj kezelésére.
(Tehát összesen 3+2+1 külön gyűjtő kell a borravalóval együtt.)
Jogszabály:
Ahhoz, hogy az éttermi vagy vendéglátás szolgáltatás az Áfa tv. alapján helyben fogyasztásnál 5%-os adómérték alá tartozzon, a következő feltételeknek kell együttesen fennállniuk:
- Áfa tv. szerinti szolgáltatásnyújtásnak kell megvalósulnia
- a szolgáltatásnak a Központi Statisztikai Hivatal Szolgáltatások Jegyzékének a besorolási rendje szerint a TESZOR’15 56.10 alá tartozik alá kell tartoznia,
- a szolgáltatásnak étel- és helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra kell vonatkoznia.
TESZOR’15 alá tartozó szolgáltatások:
- TESZOR’15 56.10.11 Ételszolgáltatás teljes kiszolgálással
- TESZOR’15 56.10.12 Ételszolgáltatás vasúti étkezőkocsiban, hajón
- TESZOR’15 56.10.13 Önkiszolgáló ételszolgáltatás
- TESZOR’15 56.10.19 Egyéb ételszolgáltatás